PRIORITĂȚILE noului ministru al Sănătății, Nelu Tătaru: Echiparea spitalelor cu logistică, aparatură, ventilatoare/ Câți bucureșteni vor fi TESTAȚI

PRIORITĂȚILE noului ministru al Sănătății, Nelu Tătaru: Echiparea spitalelor cu logistică, aparatură, ventilatoare/ Câți bucureșteni vor fi TESTAȚI
Publicat: 26/03/2020, 16:14

În București vor fi testați pentru coronavirus, pentru început, 10.000 de oameni în cadrul unui proiect pilot derulat împreună cu Primăria Capitalei, pentru „a avea o previziune și o evoluție a pandemiei la nivel de București, urmând ca secundar să fie testată, în limita capacității de testare și a simptomatologiei pe care o manifestă fiecare, și o mare parte din populație”, a declarat astăzi Nelu Tătaru, la scurt timp după ce a fost numit ministrul Sănătății, într-un interviu acordat HotNews.ro.

Echiparea unităților sanitare „cu tot ce înseamnă logistică, aparatură, ventilatoare și resursă umană”, pentru a face față pandemiei de coronavirus este prioritatea lui Nelu Tătaru la începutul mandatului, spune noul ministru al Sănătății.

„La Suceava avem un conglomerat de nereguli”

Criteriile de testare rămân cele anunțate săptămâna aceasta de Institutul Național de Sănătate Publică, „dar vom accentua suplimentar cu cadrele medicale – cei care sunt contacți și contacți ai contacților – cu persoanele din grupele de risc, cu persoane instituționalizate (în carantină și izolare – n.red.)”, spune Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru s-a aflat în ultimele 3 zile la Suceava, unde spitalul județean a fost închis după ce 170 de cadre medicale și pacienți s-au infectat cu coronavirus. De asemenea, 8 dintre cele 18 decese provocate de coronavirus în România s-au înregistrat la pacienți internați în spitalul din Suceava.

Noul ministru al Sănătății spune că spitalul poate fi redeschis în 48 de ore, după ce a fost dezinfectat, însă rămâne problema resursei medicale „până nu se întoarce din izolarea voluntară, până nu se vindecă cei care sunt pozitivi”.

„După ce am văzut la Suceava, trebuie să ne ancorăm mai mult în realitatea pe care o avem în teren în acest moment. Dacă ne referim la Suceava, avem un conglomerat de nereguli care au dus la această transmitere accentuată a virusului – de la un personal medical care a fost descoperit pe partea de materiale de protecție, a fost descoperit ca informare și ca pregătire pentru un caz suspect, de la cazul în sine care a omis să spună sau nu a vrut să spună contextul epidemiologic, de la un traseu pe care l-a avut ancheta epidemiologică, în care au fost testări făcute în grup fără o anchetă prealabilă, fără a vedea care sunt adevărații contacți, și atunci diseminarea s-a făcut cum s-a făcut”, spune Nelu Tătaru, în interviul acordat HotNews.ro.

Prioritățile lui Nelu Tătaru la începutul mandatului

Nelu Tătaru spune că prioritatea sa la începutul mandatului de ministru al Sănătății, pentru Echiparea unităților sanitare cu tot ce înseamnă logistică, aparatură, ventilatoare și resursa umană.

„Prioritățile rămân în acest moment recăpătarea încrederii sistemului sanitar în el însuși, recăpătarea acelei forțe de luptă pe care ar trebui să o aibă, o încredere pe care trebuie să o redea atât medicamentele suficiente, cât și echipamentele suficiente, dar să nu uităm și acele precauții”, afirmă Nelu Tătaru în interviul acordat HotNews.ro.

„Este un moment în care trebuie să adaptăm tot ce avem ca scenarii la realitatea din teren la fiecare focar în parte, fiindcă avem focare în diferite stadii de evoluție. Suceava este un focar cu transmitere comunitară accelerată și extinsă în acest moment, rămâne să limităm acest focar. La fel și celelalte focare, trebuie să le limităm pentru a nu apărea focare mai mari, care pot fi pierdute de sub control”, subliniază noul ministru al Sănătății.

Cine este noul ministru al Sănătății: Medic chirurg la Huși și cel mai vizibil oficial din Ministerul Sănătății în mandatul lui Victor Costache

Nelu Tătaru, numit astăzi ministrul Sănătății în locul lui Victor Costache, are 47 de ani, este medic chirurg la Spitalul din Huși, pe care l-a și condus o perioadă în calitate de manager, și este liderul PNL Vaslui.

Citiți continuarea pe Hotnews.ro

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Stațiunea din România care rivalizează cu Thailanda. Puțini turiști au auzit de ea, dar este...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Mircea Geoană nici nu și-a depus candidatura, dar caraghiosul grăsuț a intrat în scenă. Penibilul...
Brigitte Macron, secretul unei siluete de invidiat la 71 de ani. Ce alimente consumă Prima...
Au străbătut mări şi ţări pentru fântânile arteziene din Capitală. Reacţia unor turişti străini când...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
O navă cu 11 persoane la bord s-a scufundat în Marea Neagră. Trei marinari sunt...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Robotul chirurgical de la Sony a efectuat cusături pe un bob de porumb
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
S-a dat ORDIN în România. Document OBLIGATORIU pentru toți românii
Pasha Parfeni se reinventează după divorț. Surpriza pregătită pentru fani
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Care au fost primele cuvinte rostite de Florin Piersic, după ce s-a trezit din anestezie?...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
John Herschel și contribuțiile aduse astronomiei. „Respectul de sine este piatra de temelie a oricărei...
×